Granit

Granit je tvrđi i otporniji ‘brat’ mramora, danas je jedan od najpoželjnijih materijala unutrašnje i vanjske arhitekture.

Porijeklo riječi ‘granit‘ nalazimo u latinskom izrazu ‘granum‘ koji označava zrnatost teksture te intruzivne magmatske stijene.

Prvotno stanje ovog, gotovo neuništivog kamena bila je magma, te ga kao takvog nalazimo u svim geološkim razdobljima, uglavnom u prekambriju, u dubljim dijelovima zemljine kore. Ovisno o  kemijskom i mineralnom sastavu, granit može poprimiti najrazličitije boje i uzorke; od sasvim svijetlih do najtamnijih nijansi, a zajednički nazivnik svih granitnih stijena je njihova čvrstoća i otpornost na vanjske utjecaje.

U građevinarstvu, kroz povijest, granit nalazimo u sastavu piramida, dok danas zbog sve većeg utjecaja kiselih kiša, granit supstituira mramor u vanjskom oblaganju (spomenici, podovi i sl.) te se pokazao kao zahvalna radna površina među kuhinjskim elementima.

Od mnogobrojnih vrsta, boja i kvalitete kod nas može svatko pronaći ponešto za sebe iz mnogobrojnih kamenoloma diljem svijeta.

Želite li ponešto iz Brazila, Argentine, Indije, S.Afrike, Kanade, Madagaskara ili možda Egipta, Irana, Turske, Švedske, Norveške, Ukrajine, Švicarske, Španjolske dovoljno je da nas posjetite i prepustite se mašti i mnogobrojnim stranicama podebljih kataloga koje smo upravo za Vas pohranili…