Povijest

 

Sudjelujemo u oblikovanju vizure otočja od 1860.


caevedoni-povijestKlesarstvo je tradicija u obitelji Cavedoni već više od 154 godine. Njeni počeci kreću nakon I. sv. rata kada je pradjed sadašnjeg vlasnika, Domenico Cavedoni prepoznao potencijal mjesta i osnovao kamenoklesarsku radionicu u Malom Lošinju. Skromna radionica gdje se kamen obrađivao ručno, mjesto je na kojem započinje tradicija obrade kamena.

Svaka generacija klesara iz obitelji Cavedoni sudjelovala je posredno ili neposredno u oblikovanju vizure otočja svojim kamenoklesarskim umijećem, znanjima, tehnikom i trendovima svog doba. Kamen kao osnovni graditeljski materijal, stoljećima je dio gradskih jezgri, parkova i spomenika koje Lošinju i Cresu daju prepoznatljivo ruho, u koje su grad i okolna mjesta i dan danas odjeveni. Stoga sa ponosom možemo istaknuti kako sudjelujemo u oblikovanju vizure otočja od 1860. godine.

Obrt s tradicijom, Klesarstvo Cavedoni

Klikni za uvećanje

Današnji vlasnik, Roberto Cavedoni, četvrta je generacija kamenoklesarske obitelji. Upravljanje klesarskom radionicom od oca Edoarda preuzima 1992. godine. Osim upravljanja Roberto je preuzeo i znanja i iskustva kao temelj na koji postupno uvodi inovacije i modernu tehnologiju u proces obrade kamena.

Prilikom obilježavanja 40. obljetnice Udruženja Obrtnika Cres-Lošinj uručeno nam je priznanje za najstariji tradicijski obrt na otoku! Naime, rijetkost je da jedan obrt radi 154 godine u istoj obitelji i da se njezine generacije izmjenjuju i nadopunjuju u znanjima, iskustvima, vještinama i trudu.

 Velika je radost što i peta generacija iz obitelji Cavedoni, koja već sudjeluje u poslovnim procesima obrta, gaji istu ljubav prema obiteljskoj djelatnosti i što možemo ponosno reći kako sav trud koji je godinama svakodnevno prisutan, ima svoju svrhu u rukama novih generacija.

Klesarstvo iziskuje mnogo truda i strpljenja, to je ono što sam stekao odrastajući i učeći od predhodnih generacija u svojoj obitelji uz koje se u meni upravo „uklesala“ ljubav prema kamenu. Iako vođen ranim dječačkim snovima o moru i pomorstvu, upravo živeći u klesarskoj obitelji slijedom generacija, kamen je obilježio i odredio moj životni poziv… Danas mogu ustvrditi pogledavši unatrag da sam zadovoljan poslom kojim se bavim, a za budućnost izraziti nadu da nas čekaju još mnogi izazovi i projekti koje treba ostvariti!